Direktlänk till inlägg 3 oktober 2015

Vävarnas barn - Per Anders Fogelström

Av bockeriorat - 3 oktober 2015 17:52

 

Vävarnas barn - Per Anders Fogelström

Uppläsare: Helge Skoog

Lyssningstid: 16h 1 min

Del 1 i Barnserien


Efter att ha lyssnat på samtliga böcker i Per Anders Fogelströms Stadsserie var jag nyfiken på att ta iut med hans andra bokserie, denna kallad Barnserien och består av Vävarnas barn, Krigens barn och Vita bergens barn.


Vi blir tillbakakastade i historien så långt tillbaka som 1780 talet och får där följa familjer som sliter och släpar i sitt anletes svett för att försörja sig och för att överleva. Precis som titeln avslöjar handlar det i huvudsak i den här romanen om arbetare i textilfabriker.Och speciellt Barnängens fabrik i Stockholm får vi veta mycket om både dess ägare och arbetare och utveckling.


Till exempel får vi följa ett salpeterkokeri där man kokar gammal urin och annat avfall för att utvinna just salpeter. Stanken från fabriken är fruktansvärd och arbetarna är inte överförtjusta och får heller inte ordentligt betalt. Men i sin iver att hela tiden tjäna mer och mer pengar kommer denne på att ta emot människor som dömts till tukthus för ett brott som de har begått och därmed får gratis arbetskraft. Dock var fabrikören förpliktigad att förse arbetarna med mat, kläder och husrum, men misskötte detta så grovt att fångarna svalt och fick jobba i det närmaste nakna.  


Det handlar om en tid då det var ståndsriksdag med adel, präster, borgare och bönder. Kampen mellan mössar och hattar. 


En tid då kvinnor var mannens ägodel. Först var hon sin fars egendom och sedan sin makes. En ogift kvinna  blev aldrig myndig utan en man var alltid hennes förmyndare. Den enda gången en kvinnan fick råda sig själv var när hon blev änka.


Pigorna som tjänade i husen blev ofta illa behandlade, de fick slita hårt med fruktansvärda sysslor (bland annat hålla i pottan när husbonden skulle lätta på trycket) blev slagen om hon inte gjorde det hon skulle och fick "ställa upp" på att bli sexuellt utnyttjad av alla som tyckte att de ville.


Samhället var sådant att kvinnor fick slita hårt för väldigt lite pengar, förutom att sälja sin kropp då hon tjänade bra. En kvinna som försökte fördriva sitt foster blev dömd till tukthus och likaså om hon i vanmakt slog tillbaka på en arbetsgivare som slagit henne dag ut och dag in.


Carl Gustav Apiarie är en av ägarna till Barnängens fabriker och ger den fattige Per Krohn en stor chans då han ser till att hjälpa honom att bli skrivare vid fabriken. Han hjälper hon även att gifta sig med Greta och även fast Apiarie är högt över Krohn i rang är han mycket intresserad av Krohn. I bröllopspresent får Krohn de allra första potatisarna som Apiarie har kommit över sedan Jonas Alströmer tagit dem till Sverige och uppmuntrar Krohn att odla dem. När de väl ger en skörd är Apiarie så nyfiken att han bjuder in sig och frun till Krohns lilla hus, till allas förskräckelse, ska det verkligen gå an att de fina folket hälsar på i det enkla hemmet?


Krohns syster, Sofia, har dock inte lika stor tur som brodern. Redan som liten var hon en pojkflicka som såg alla orättvisor som det var för kvinnor och renderade en hel del oro för sina föräldrar eftersom hon ofta betedde sig mer "som en pojke, än som en flicka." Hon blir i vuxen ålder inblandad i ett mord där hon och en man är de som anses vara de skyldiga. På den tiden var det viktigt att de skyldiga skulle betala sina brott och dödsstraff och stympning var vanliga. Sofia blir dömd till tukthus och går en väldigt jobbig tid till mötes.


Likt de tidigare böckerna av Fogelström är detta en fantastisk tidsresa. Miljöskildringarna och personbeskrivningarna är makalösa, man kan verkligen se allting framför sig, känna lukterna och se figurerna famför sig.

Dock tyckte jag inte riktigt att den här berörde mig lika mycket som de tidigare böckerna. Jag tror att karaktären Emelie i Stadsserien är så fantastisk och trollbindande och som man kan identifiera sig med henne. Och den karaktären tycker jag saknades här. Visst kan man se den som Per Krohn i den här boken, men jag kan inte knyta an lika mycket till honom som jag kunde till Emelie.


Jag kommer läsa de två andra böckerna i serien också, även om jag kommer att avvakta lite tidsmässigt med att gå vidare.


Helge Skoog är som tidigare uppläsare till Fogelströmsböcker.


Lyssna på: storytel, adlibris eller bokus.

Läs på: bokus.  


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - Måndag 24 juni 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se